TunaFish
Meer opties...
Meer opties...
Zoeken op Overige

Chili

Zoek op trefwoord

Als Lucky Luke in Hotel California!

Ik word wakker en stap uit de bus. We zijn er; midden in de droogste woestijn ter wereld: de Atacama in noord Chili. Het stadje San Pedro de Atacama is klein, fijn en vol met backpackers. Het valt me op dat hier niet hoger gebouwd wordt dan de begane grond. Verder zie ik wat restaurants, het verplichte kerkje en optocht met indianen en her en der wat saloons. Lucky Luke zou zich hier thuis voelen, vermoed ik.

Even ten zuiden van San Pedro een speciale zone ingesteld voor astrologen voor sterrenonderzoek. Op een mooie vrijdagavond zijn we er met een gids heengereden om sterren te spotten. Er zijn ontelbaar meer sterren zichtbaar dan in Europa…bijna de hele lucht is ermee gevuld.

Na terugkomst was de avond nog jong, dus nog maar even de saloon in. Een lokale wet verteld echter dat om 1 uur alles dicht moet hier. Dat vinden de Chilenen wat vroeg dus hebben ze er wat op gevonden: een openlucht woestijnfeest ver weg van de bewoonde wereld. Zodra je de kroeg uitstapt staat een busje voor je klaar die je de woestijn in rijdt. Ik kijk achterom om te zien of de stad nog in zicht is. Gelukkig, in de verte brandt het licht nog....

...de tijd vliegt de volgende dagen en we benutten deze goed: naar de zoutvlakte en de laguna’s, drijven in de zoute zee.

San Pedro blijkt een soort Hotel California: je komt er gemakkelijk, maar weggaan is wat lastiger. Omdat er maar enkele bussen per week richting Argentinië gaan zijn we genoodzaakt nog even in deze zinderende hitte te verblijven..morgen vertrekt er een bus!

Het gaat goed met Chili, zover ik kan overzien. Het wagenpark is modern en de megamalls schieten uit de grond. Andere welvaartsparameters zijn ook zichtbaar: waar de steak hoort bij Argentinië is de hotdog de nationale eettrots van Chili. Toch geldt hier de wet van de remmende voorsprong. Wij mogen tot de grootste breedbanders ter wereld behoren, hier wordt direct overgegaan op Wi-Fi. Zelfs de goedkoopste koffiecorner heeft het. Het zal me trouwens niet verbazen als Chili tot de grootste duurzame energieproducent van dit continent gaat behoren. Ik heb al verscheidene windmolens zien staan en grote borden met plannen voor meer. En met 4000 km oceaankust genoeg ruimte om het land te gaan voorzien in de toekomst. Chili is er klaar voor!


Geschreven door Ron Bos

TunaFish vindt voor jou het beste vliegticket!
TunaFish heeft voor jou de beste reisverzekering!
Je hotel & hostel vind je via TunaFish!
TunaSpecial lidmaatschap: aanrader voor iedere reiziger!