TunaFish
Meer opties...
Meer opties...
Zoeken op Overige

Mexico

Zoek op trefwoord

Het verhaal van de ghetto en tequilla in de kerk..

Leg je werk even opzij en stel het je voor. De wind komt van de Carribean, laat de palmbladeren wuiven. Mijn reismaatje en ik zijn op het strand, onze lichamen nog moe van het duiken in het kleurrijke reef, zwemmen met haaien, schildpadden en allerlei exotische vissen waarvan we het bestaan niet eens konden vermoeden. Het water voor me is helder blauw, nee, turquioise, zoals ik het alleen nog maar op toeristische posters bij D-reizen heb gezien, maar waarvan ik altijd dacht dat de kleur van de zee gefotoshopt was. Maar dit is echt! Ik ben in Mexico!

Maar achter de palmbomen schuilt een ander verhaal. Het verhaal van de ghetto. Steve woont er en wil het ons wel laten zien. Overdag is het wel veilig, en ze kennen hem, dus we hoeven ons geen zorgen te maken. Hij vertelt over de gang waarin hij zat, hoe hij vrienden om heeft zien komen en hoe hij zelf in de gevangenis belandde en zijn kindje een jaar moest missen. Uit de krotten klinkt muziek van 2Pac, Steve zingt mee alsof het zijn levenslied is. We zien houten huisjes, vervallen wegen, geen riolering en overal zwerfhonden. Wat ongemakkelijk loop ik...

... er nog met mijn strandlaken doorheen. Dit is toch even wat anders dan het witte strand op nog geen kilometer afstand. Met de chickenbus komen we in Chamula. Een gewoon dorpje in de bergen, zoals er hier zovele zijn waarschijnlijk. We lopen een mayakerk binnen. Duizenden, misschien wel tienduizend kaarsjes branden en hele families zitten op de grond die bezaaid is met dennennaalden. Het geheel ziet er onwerkelijk uit. Ik ga op een afstandje zitten en bekijk het ritueel dat wordt uitgevoerd. Er wordt op een cola flesje gefloten terwijl een kakelende kip aan zijn poten omhoog wordt gehouden. En ineens, met de routine alsof het een potje jam is dat je open draait, draait één van de mannen zijn nek om. Ik gruwel. De man ziet het en gebaart me te komen. Hij legt me uit dat de kip als offer gebruikt wordt. De familie bidt voor geluk, voedsel en een zieke vriend. Tenminste, dat is wat ik ervan begrijp, want de maya taal is weer even wat anders dan Spaans. Misschien is deze kerk wel helemaal niet zo anders als ik in eerste instantie dacht. Bidden of wensen we niet allemaal hetzelfde? Hij biedt me een drankje aan, om de kwade geesten te laten verdwijnen, zegt hij. Ik drink het in één teug op. Kwaad zal het toch niet doen? Maar het is pure tequilla! Vandaar dat het hier zo druk is!


Geschreven door: Saskia van den Boom

TunaFish vindt voor jou het beste vliegticket!
TunaFish heeft voor jou de beste reisverzekering!
Je hotel & hostel vind je via TunaFish!
TunaSpecial lidmaatschap: aanrader voor iedere reiziger!