TunaFish
Meer opties...
Meer opties...
Zoeken op Overige

Reisverzekeringen (FAQ)

Zoek op trefwoord

Wat doe ik met mijn ziektekostenverzekering?

Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, dan is het belangrijk om uit te zoeken of je je zorgverzekering kunt (of moet) aanhouden. Wanneer je je zorgverzekering aanhoudt tijdens de reis, dan is het voldoende om een aanvullende (secundaire) reisverzekering voor medische kosten af te sluiten. Wanneer je geen zorgverzekering hebt tijdens de reis, dan is een reisverzekering met een complete (primaire) dekking voor medische kosten aan te raden. Een geschikte reisverzekering voor iedere situatie vind je hier.

De basisverzekering (zorgverzekering) is verplicht voor alle 'Nederlands ingezetenen'. Op grond van de Zorgverzekeringswet is iedereen die verplicht AWBZ-verzekerd is, verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Je bent bijvoorbeeld verplicht AWBZ-verzekerd als je rechtmatig in Nederland woont (inschrijving GBA) of werkt (loonbelasting betaalt).

Daarnaast kan iemand als 'Nederlands ingezete' worden gezien als deze persoon 'het middelpunt van zijn of haar maatschappelijk leven in Nederland heeft'. Emigreer je naar het buitenland dan is het duidelijk dat je geen 'Nederlands ingezetene' meer bent. Ga je voor enkele maanden op (wereld)reis, dan word je meestal nog steeds als 'Nederlands ingezetene' gezien en ben je verplicht om je via de basisverzekering te (blijven) verzekeren.

De Sociale verzekeringsbank (SVB) kan voor jouw persoonlijke situatie aangeven of je als 'Nederlands ingezetene' wordt gezien en verplicht AWBZ-verzekerd bent. Ook het Zorginstituut Nederland kan je meer informatie geven. We raden je daarnaast aan om jouw situatie met je zorgverzekeraar te bespreken, voordat je eventueel je zorgverzekering opzegt.

Ga je voor een lange periode (> 12 maanden) op reis én betaal je gedurende die periode geen loonbelasting, dan moet je je meestal uitschrijven uit het bevolkingsregister, omdat je niet meer als 'Nederlands ingezetene' wordt beschouwd. In de meeste gevallen ben je dan niet meer AWBZ-verzekerd en moet je je zorgverzekering opzeggen.

Wanneer je gaat studeren in het buitenland, dan ben je meestal verplicht om je zorgverzekering aan te houden. Wanneer je tevens gaat werken of stagelopen, of ouder bent dan 30 jaar, dan kan het zijn dat je je zorgverzekering toch moet opzeggen.

Wanneer je in het buitenland voor een buitenlandse werkgever werkzaam bent, dan moet je je zorgverzekering meestal ook opzeggen. In principe kan een stage in het buitenland hier ook onder vallen, mits je als 'werknemer' wordt gezien in het land waar je stage loopt (hier is vaak sprake van wanneer je een stagevergoeding ontvangt).

Wanneer je zorgverzekering tijdens je reis doorloopt, dan kun je wellicht een deel van de premie bij de belastingdienst terugvragen (zorgtoeslag). Wanneer je tevens kiest voor een hoog eigen risico en een daarmee samenhangende lagere premie, dan zijn de kosten van de basisverzekering tijdens je reis een stuk lager.

Wanneer je tijdens je reis je zorgverzekering hebt stopgezet, dan is het belangrijk om je na terugkomst in Nederland zo spoedig mogelijk weer in te schrijven in het bevolkingsregister en je aan te melden bij een zorgverzekeraar.

Rubriek: Reisverzekeringen Volgende vraag

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij?

Kies een andere rubriek of neem contact met ons op!